Popis
Včelí chléb byl známý ve všech starověkých kulturách a vždy jej považovali za zázračný všelék. Nazývá se také plástový pyl, perga, nebo Ambrosia – pokrm bohů. Slouží jako super-výživné kompletní krmivo pro včelí potomstvo.
Včely jej vyrábí tak, že pyl smíchaný s medem napěchují do pláství a nechají uležet. Fermentací se štěpí pylová zrna a uvolňují se další výživné látky. Díky tomu má včelí chléb několikanásobně lepší stravitelnost než samotný pyl.
Obsah:
Kromě jednoduchých sacharidů jsou to hlavně esenciální mastné kyseliny, proteiny – těch je zhruba 20 – 25 %. Následuje celá škála aminokyselin a hlavně působivé spektrum vitamínů, minerálů a stopových prvků.
Významný je obsah vitamínu B12 (který je často nedostatkový v jídelníčku vegetariánů a veganů) a všechny ostatní vitamíny skupiny B. Dále vitamíny C, D, E, K. Zastoupené jsou i důležité stopové prvky – železo, zinek, měď i další. Z minerálů je zajímavý ideální poměr fosforu s vápníkem, ale i ostatní minerály – hořčík, draslík nebo síra. Díky procesu fermentace včelí chléb vyniká obsahem aktivních enzymů - jde o živou potravinu.
Hlavní přínosy včelího chleba
Perga obsahuje okolo 75 % pylu, který má tyto ověřené vlastnosti:
- podporuje přirozenou obranyschopnost organismu,
- podporuje zdravou činnost kardiovaskulárního systému,
- pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu a krevních lipidů,
- je prospěšný při poruchách zažívání,
- má pozitivní vliv na duševní stav a výkon člověka,
- doporučuje se pro menopauzální komfort,
- antioxidant,
- zlepšuje chuť k jídlu.
Včelstva produkující tuto pergu nejsou ošetřována pesticidy proti škůdcům. Používají se pouze organické látky, které nezanechají rezidua v úlech a včelích produktech.
Použití
Včelí chléb lze konzumovat samotný, chutná výborně. Můžete jej přimíchat do müsli, smoothies nebo jogurtu. Neupravujte včelí chléb teplem, zbytečně by se znehodnotily prospěšné látky.
Doporučené dávkování
1 – 2 čajové lžičky denně. Celkové množství ale není omezené, prospěšné je užívat až 2 čajové lžičky 3x denně.